RANCANGAN PERNIAGAAN
RESTORAN SERI SAUJANA
OLEH : MOHD BAKRI B. MOHD HUSAIN
PESERTA SKIM LATIHAN PENGWUJUDAN
USAHAWAN KUMPULAN PENGURUSAN DAN
PROFESIONAL TAHUN 2003
KANDUNGAN
|
||
BAHAGIAN
1
|
:
|
PENGENALAN
|
BAHAGIAN
2
|
:
|
TUJUAN
|
BAHAGIAN
3
|
:
|
LATAR
BELAKANG PERNIAGAAN
|
BAHAGIAN
4
|
:
|
LATAR
BELAKANG PEMILIK
|
BAHAGIAN
5
|
:
|
RANCANGAN
PENTADBIRAN
|
BAHAGIAN
6
|
:
|
RANCANGAN
PEMASARAN
|
BAHAGIAN
7
|
:
|
RANCANGAN
OPERASI
|
BAHAGIAN
8
|
:
|
RANCANGAN
KEWANGAN
|
BAHAGIAN
9
|
:
|
RUMUSAN
|
PENGENALAN
Restoran
Sri Saujana ini mula menjalankan perniagaan pada 1 Ogos 2004 di No 32, Jalan MBfJ/1,
Medan Kamunting Jaya, Kamunting, Perak beroperasi dari pukul 7.00 pagi hingga 10.00
malam. Restoran ini mementingkan kebersihan dalam dan luar restoran berserta
dengan keceriaannya, makanan dan minuman yang sedap dan berkualiti dan layanan
yang semerta. Saya berazam menjadikan restoran ini tempat pilihan utama bagi pelanggan-pelanggan
di samping itu juga restoran ini merancang untuk membekalkan tempahan bagi
majlis-majlis luar seperti majlis hari-hari perayaan, kenduri kendara dan
majlis-majlis rasmi kerajaan.
TUJUAN
Keseluruhannya
Rancangan Perniagaan ini disediakan bertujuan:-
2.1 Memberi penjelasan dan penerangan
berkenaan perniagaan yang bakal diceburi.
2.2 Sebagai panduan supaya
perniagaan berjalan lancar dan sempurna bagi memastikan membawa keuntungan dan
terus berkembang maju.
2.3 Mendapat bantuan serta
sokongan dari segi kewangan, nasihat dan Iain-lain berkaitan dari masa kemasa
daripada pihak-pihak yang berkelayakan.
2.4 Supaya dapat menilai
daya maju projek yang dicadangkan dan dapat dijadikan asas dalam menentukan
pelaksanaan projek baru.
LATAR BELAKANG
PERNIAGAAN
Nama Perniagaan
|
:
|
Seri Saujana Restoran
|
Alamat Perniagaan
|
:
|
No. 32, Jalan MKJ/1, Medan
Kamunting Jaya, 34600
Kamunting, Perak.
|
Alamat Surat Menyurat
|
:
|
No. 32, Jalan MKJ/1, Medan
Kamunting Jaya, 34600
Kamunting, Perak.
|
No. Telefon
|
:
|
05-8667383
|
Bentuk Perniagaan
|
:
|
Persendirian
|
Kegiatan Utama
|
:
|
Restoran - Menjual makanan
bermasak dan minuman
|
Tarikh Memulakan Perniagaan
|
:
|
16 Julai 2004
|
Tarikh Pendaftaran
|
:
|
01 Januari 2004
|
Modal Permulaan
|
:
|
RM 143,433.00
|
Nama Bank
|
:
|
Bank Muamalat Malaysia
Berhad dan Maybank Malaysia Berhad
|
Jenis Akaun Perniagaan
|
:
|
Akuan Semasa
|
LATAR BELAKANG PEMILIK
Nama Penuh
|
:
|
Mohd Bakri Bin Mohd Husain
|
No. Kad Pengenalan
|
:
|
480715-08-5913
|
Tarikh Lahir
|
:
|
15 Julai 1948
|
Umur
|
:
|
55 Tahun
|
Jantina
|
:
|
Lelaki
|
Alamat tetap
|
:
|
No 943, Lorong 39, Taman
Ria, 34700 Simpang, Taiping, Perak
|
No.Telefon
|
:
|
05-8483723
|
Taraf Perkahwinan
|
:
|
Berkahwin
|
Kelulusan Akademik
|
BA (Hons)
|
|
Kursus Yang Pernah Dihadiri
|
:
|
- LATIHAN ASAS PERNIAGAAN PROFESSIONAL
23-27 JUN 2003
- KURSUS PENGWUJUDAN LPU 5
2003 DI MEDEC SHAH ALAM
|
Kemahiran
|
:
|
- Boleh memasak makanan
Melayu kampung
- Boleh memasak makanan
Ala-Mamak
|
Pengalaman
|
:
|
Membantu kawan berniaga di
warung menjual makanan
|
Pekerjaan Sekarang
|
:
|
Pengetua Sekolah Menengah
|
Perniagaan Lain Yang
Pernah Diceburi
|
:
|
Agen Insuran
|
RANCANGAN PENTADBIRAN
Pengenalan
Organisasi
•
Alamat Organisasi
No
32, Jalan MKJ/1, Medan Kamunting Jaya, 34600 Kamunting, Perak
•
Pelan Organisasi
-Sila rujuk muka surat sebelah-
•
Bentuk Bangunan dan Kemudahan Infrastruktur
Bentuk bangunan ialah rumah
kedai 2 tingkat 'Lot Corner' di tingkat bawah, manakala tingkat 1 disewakan
berhampiran Stesen Perhatian Bas Ekspress, Stesen Teksi, Pasar ikan, kem
tentera, kawasan perumahan dan tidak jauh daripada kawasan perindustrian Kamunting.
Kemudahan lain ialah ada bekalan air,
api, telefon, sertajalan raya yang selesa dan banyak tempat letak kereta.
Tenaga Pekerja Organisasi
No.
|
Jawatan
|
Bilangan
Bekerja
|
1.
|
Pengurus
|
1
|
2.
|
Juruwang/ Kerani
|
1
|
3.
|
Tukang Masak (ketua)
|
1
|
4.
|
Pembantu Tukang Masak
|
2
|
5.
|
Pembuat Minuman
|
2
|
6.
|
Pelayan
|
5
|
7.
|
Pekerja Am/Tukang Cuci
|
2
|
Jumlah
|
14
|
Carta Organisasi
Perniagaan
Spesiflkasi Tugas
Jawatan
|
Tanggungjawab Utama
|
Pengurus
|
- Menentukan perniagaan
berjalan lancar dan sistematik
- Menentukan semua pekerja
menjalankan tugas seperti yang ditentukan
- Menentukan para
pelanggan mendapat layanan segera dan mesra
- Menguruskan perbelanjaan
harian
- Menentukan masakan
berkualiti dan sedap
- Membuat ketetapan dalam
pengembangan perniagaan
|
Kerani/Juruwang
|
- Sebagai juruwang,
menerima pembayaran daripada pelanggan
- Menyediakan rekod
perniagaan
- Membayar gaji serta
Iain-lain yang berkaitan
- Membantu mengurus
menyelia para pekerja restoran
- Menyerahkan wang hasil
jualan kepada pengurus
|
Imbuhan Balas Jasa Atau Gaji
Jawatan
|
Bil
|
Gaji/Upah Bulanan (RM)
|
KWSP (RM)
|
PERKESO (RM)
|
Jumlah (RM)
|
Pengurus
|
1
|
2000.00
|
240.00
|
40.00
|
2280.00
|
Kerani/Juruwang
|
1
|
700.00
|
84.00
|
14.00
|
798.00
|
Jumlah
|
2
|
2700.00
|
324.00
|
54.00
|
3078.00
|
Keperluan Pejabat
Jenis
|
Bilangan
|
Jumlah (RM)
|
Kelengkapan Pejabat
|
1000.00
|
|
Komputer dan Meja
|
1
|
3500.00
|
Cash Register
|
1
|
300.00
|
Kalkulator
|
1
|
30.00
|
Alat Tulis
|
70.00
|
|
Jumlah
|
4,900.00
|
Perbelanjaan Organisasi
Perkara
|
Perbelanjaan Aset Tetap
(RM)
|
Perbelanjaan Bulanan
(RM)
|
Lain-lain Perbelanjaan (RM)
|
Aset tetap
Perabot-perabot
Kelengkapan
Komputer &
Cash Register
Ubahsuai
|
1,000.00
3,800.00
20,000.00
|
||
Perbelanjaan Bulanan
Gaji
KWSP, PERKESO
Sewa Kedai
|
2,700.00
378.00
1,000.00
|
||
Lain-lain
Perbelanjaan
Deposit Sewa
Kedai
Deposit Utiliti
Uniform
Daftar niaga
Lesen niaga
Stamp Duty
|
2,000.00
1,000.00
1,500.00
60.00
40.00
13.00
|
||
JUMLAH
|
24,800.00
|
4,078.00
|
4,613.00
|
33,491.00
|
RANCANGAN PEMASARAN
Produk
Yang Ditawarkan
Restoran
Seri Saujana menawarkan produk masakan dengan hidangan secara buffet bagi makan
tengahari dan Ala-carte bagi makan malam.
Menyediakan
minuman : Minuman
panas, sejuk dan tin
7.00pagi
hingga 10.00pagi : Nasi
Lemak dan Roti Canai
10.00pagi hingga 11.30 pagi : Aneka Sup (Aneka Mee, Daging, Ayam)
11.30
pagi hingga 3.00petang : Nasi Putih dan Lauk Pauk Masakan
Kampung
3.00
petang hingga 7.00 malam : Mee, Koey Teow, Meehongoreng.
7.00
malam hingga lO.OOmalam : Masakan Thai dan nasi-nasi goreng
Sasaran
Pasaran
Sasaran
pelanggan restoran ini ialah penduduk di taman-taman berhampiran, pekerja
kilang, anggota tentera, penumpang bas, pelanggan sesat dan pelajar-pelajar
sekolah.
Saiz
Pasaran
Pelan Kamunting Taiping,
Perak mempunyai anggaran 300,000 orang penduduk. Terdapat 5 taman perumahan dan
3 perkampungan Melayu. Majoriti penduduknya ialah 70% orang-orang Melayu,
manakala Cina 25% dan 5% ialah orang-orang India. Juga terdapat 20 buah kilang yang
terletak tidak jauh daripada pekan ini, juga terdapat 2 kem tentera, dianggarkan
3% daripada kumpulan di atas akan keluar setiap hari sama ada untuk sarapan
pagi, makan tengahari dan makan malam. Ini adalah disebabkan sebahagian besar
daripada isteri mereka adalah bekerja.
Begitu juga terdapatnya
penumpang bas ekspress di daerah ini terletak di bandar ini. Ini juga
menyumbangkan kepada kemajuan perniagaan restoran di sini.
Pesaing-pesaing
Utama
Terdapat
4 buah Restoran Melayu sebagai pesaing-pesaing utama iaitu Restoran Sri Kamunting, Restoran Musita, Restoran Perantau
dan Restoran Mamu.
Nama Pesaing
|
% Syer Pasaran
|
Anggaran Jualan Sebulan (RM)
|
Restoran Sri Kamunting
|
36
|
133,056.00
|
Restoran Musita
|
26
|
96,096.00
|
Restoran Perantau
|
20
|
73,920.00
|
Restoran Mamu
|
18
|
66,528.00
|
Jumlah
|
100
|
369,600.00
|
Restoran
Seri Saujana menganggarkan menguasai 13% daripada syer pasaran pada tahun
pertama urusniaga dijalankan.
Nama Pesaing
|
% syer pasaran
|
Anggaran Jualan Sebulan (RM)
|
Restoran Sri Kamunting
|
30
|
110,880.00
|
Restoran Musita
|
23
|
85,008.00
|
Restoran Perantau
|
18
|
66,528.00
|
Restoran Mamu
|
16
|
59,136.00
|
Restoran Seri Saujana
|
13
|
48,048.00
|
Jumlah
|
100
|
369,600.00
|
Kekuatan
:
-
Telah beroperasi lebih 3 tahun dan mempunyai pelanggan tetap
-
Setiap restoran ada menu istimewa
-
Rasa masakan teiah biasa di kalangan pelanggan
-
Dibuka dari pagi hingga ke malam
-
Harganya berpatutan
Kelemahan
:
-
Layanan lambat
-
Keadaan kedai kurang bersih
-
Cahaya dalam kedai tidak terang secukupnya
-
Suasana kedai kurang keceriaan dan kurang terhibur
-
Masakan makanan tidak pelbagai, sama sahaja seperti sebelumnya.
Ramalan
Jualan
Bulan
|
Jumlah (RM)
|
|||
Anggaran Jualan
|
Anggaran Belian
|
|||
Januari
|
43,200
|
24,000
|
||
Februari
|
44,100
|
24,500
|
||
Mac
|
45,000
|
25,000
|
||
April
|
45,900
|
25,500
|
||
Mei
|
46,800
|
26,000
|
||
Jun
|
47,700
|
26,500
|
||
Julai
|
48,600
|
27,000
|
||
Ogos
|
49,500
|
27,500
|
||
September
|
50,400
|
28,000
|
||
Oktober
|
51,300
|
28,500
|
||
November (bulan puasa)
|
45,500
|
25,000
|
||
Disember
|
53,100
|
29,500
|
||
Jumlah
Jualan Tahun 1
|
571,100
|
Kenaikan
|
317,000
|
kenaikan
|
Jumlah
Jualan Tahun 2
|
656,765
|
15%
|
332,850
|
5%
|
Jumlah
Jualan Tahun 3
|
788,118
|
20%
|
349,493
|
5%
|
Strategi
Pemasaran
•
Strategi Produk
Strategi produk Restoran Sri Saujana
ialah:-
- Menghidangkan masakan yang
sedap dan berkualiti dengan pembelian bahan bahan mentah yang dipilih segar dan
berkualiti.
- Pelanggan-pelanggan diberi
peluang memilih resepi yang sesuai dengan selera mereka.
- Menyesuaikan pakej-pakej yang menarik
bagi makan tengahari dan makan malam
•
Strategi Promosi
Mempromosikan Restoran Seri Saujana
melalui kain rentang, papan tanda perniagaan yang menarik, papan tanda di tepi jalanraya
1 kilometer dari restoran, dan mengedarkan risalahrisalah/pamplet melalui
surat-surat khabar serta ke pejabatpejabat kerajaan dan swasta. Juga menaja
jamuan majlis di majlis-majlis pada bulan Ramadhan.
•
Strategi Harga
Harga produk adalah lebih kurang sama
dengan pesaing-pesaing. Walaubagaimanapun, Restoran Seri Saujana mengadakan
hargaharga istimewa untuk pakej makan tengahari dan malam. Menyediakan hidangan
tambahan kepada yang berbelanja RM50.00 ke atas.
•
Strategi Edaran
Pelanggan dilayan dengan mesra dan
pesanan dipenuhi dengan cepat. Pelayan-pelayan juga ditentukan meja-meja makan
untuk diberikan perhatian. Untuk jangka panjang, mengadakan penghantaran khas
'special delivers-' bagi pakej-pakej tempahan istimewa.
Tenaga
Pekerja Pemasaran
Jawatan
|
Bilangan Pekerja
|
Pelayan
Restoran
|
5
orang
|
Spesifikasi
Tugas
Jawatan
|
Tanggungjawab Utama
|
Pelayan
|
- Menentukan kebersihan ruang
makan dan menyusun atur kerusi dan meja dengan
kemas
- Menyambut dan mempersilakan
tempat
duduk pelanggan
- Mengambil pesanan dan menghantar
pesanan pelanggan
- Memerhati dan memberi perhatian
kehendak pelanggan
- Memberi bil kepada pelanggan
dan
mengemaskan peralatan hidangan
untuk dihantar ke tempat cucian
|
Imbuhan
Balas Jasa Atau Gaji
Jawatan
|
Bil
|
Gaji/Upah
Bulanan (RM)
|
KWSP (RM)
|
PERKESO (RM)
|
Jumlah (RM)
|
Pelayan
|
5
|
3,000.00
(600
x 5)
|
360.00
|
60.00
|
3420.00
|
Perbelanjaan
Pemasaran
Perkara
|
Perbelanjaan
Aset Tetap (RM)
|
Perbelanjaan Bulanan (RM)
|
Lain-lain Perbelanjaan (RM)
|
Aset Tetap
Kaunter dan
Kelengkapan
Papan Tanda Perniagaan
|
2,000.00
2,000.00
|
||
Perbelanjaan Bulanan
Gaji
KWSP/PERKESO
|
3,000.00
420.00
|
||
Lain-lain Perbelanjaan
Risalah / Pamplet
Kad perniagaan
Kain Rentang / Banner
|
150.00
100.00
300.00
|
||
4,000.00
|
3,420.00
|
550.00
|
|
Jumlah
|
7,970.00
|